(0)
Hledání

Gesha

Pravděpodobně nejslavnější a nejvíce žádaná botanická odrůda kávovníku v současné době. Geisha (korektně Gesha) byla objevena v lesích regionu Abyssinia v jihozápadní Etiopii v roce 1931. Její skvostný chuťový charakter se však odhalil až na sklonku 20. stol. Daniel Peterson z panamské farmy Hacienda La Esmeralda, na kterou se odrůda poměrně záhadným způsobem dostala. Geishu do Panamy přivezl o několik let dříve známý farmář Don Pachi z Kostariky, ale až rodina Petersonů z ní dokázala vytěžit maximum po kvalitativní i finanční stránce.

Přibližný historický vývoj této odrůdy můžeme sestavit následovně: Etiopia (1931), Keňa (1931-32), Tanzánie (1936), Kostarika (Don Pachi 1953-1963), Panama (1990?).

Během posledních několika let je každoroční aukce káv z farmy Hacienda La Esmeralda velmi sledovanou událostí. V roce 2007 zaznamenala aukce rekord v částce 130 USD / lb zelené kávy. Esmeralda Especial vyhrála všechny možné soutěže jako Best of Panama (2009, 2007, 2006, 2005, 2004), Coffee of the Year, Rainforest Alliance Cupping for Quality atd.

Keře odrůdy Geisha rostou do tak vysoké výšky, že je někdy ke sběru jejich plodů zapotřebí žebřík. Aby se docílilo žádaného chuťového profilu (vysoká sladkost v šálku, tóny lesního ovoce, mandarinek, papáji s dochutí bergamotu), je nutné pěstovat Geishu ve velmi vysoké nadmořské výšce.

Po ohromném finančním úspěchu na mezinárodních trzích se prohnal skrz Latinskou Ameriku tzv. “geisha boom”. S vidinou vysokých zisků se většina farmářů začala soustředit na pěstování právě této odrůdy a to i v případě, že podmínky na jejich farmách nejsou úplně ideální. V příštích letech můžeme očekávat velký příliv káv odrůdy Geisha různé kvality.