DORUČENÍ NA ADRESU JIŽ OD 55 KČ

Chai je oblíbený nápoj nejen v Indii, ale také po celém světě a jeho historie sahá tisíce let zpět. Dne 21. září oslavujeme mezinárodní den tohoto lahodného nápoje, což je ideální příležitost k připravení směsi koření a černého čaje, která vám dodá energii a zlepší vaši náladu. Připojte se k nám při prozkoumávání jeho fascinující historie a připijte si s námi na zdraví.

Co je to Chai?

Název pochází z hindštiny a jednoduše znamená čaj. Toto slovo má svůj původ v čínském slově cha, což lze přeložit jako čaj. Masala chai se pak doslova překládá jako kořeněný čaj, a právě tento název se stal synonymem pro chai, tedy nápoj, který je vařen s mlékem, cukrem a kořením. Recepty na masala chai se liší podle regionu a individuálních preferencí. Tradiční masala chai je černý čaj obohacený skořicí, hřebíčkem, kardamomem, muškátovým oříškem, zázvorem a černým pepřem. Když se řekne chai ve většině případů se tím míní právě masala chai. Je dobré mít na paměti, že říkat chai tea je vlastně zbytečné opakování, proto je lepší používat výraz chai nebo masala chai.

V Indii je chai prakticky národním nápojem a většina obyvatel ho konzumuje tři až čtyři šálky denně od rána do večera. Chaiwalové, což znamená "čajovníci," jsou v Indii běžní a nacházejí se všude. Připravují, prodávají a servírují čaj na rohových stáncích a v malých obchodech. V Indii se chai tradičně připravuje za použití čerstvých surovin.

Naše nabídka chai od Harney and Sons zahrnuje různé druhy, které můžete vyzkoušet. Každý má své vlastní jedinečné složení a chuťové vlastnosti, které mohou uspokojit i toho největšího chaimilovníka.

Chai
Tradiční verze, která si získala oblibu po celém světě. Čerstvě mletý kardamom a koření se míchají s praženým čajem Assam, vytvářející lahodnou kořeněnou chuť. Tento chai chutná skvěle, když je podáván s mlékem a cukrem.

Chai Hara
Chcete vyzkoušet něco nového? Co takhle chai ve variantě zeleného čaje. V hindštině slovo Hara znamená zelená, a tento zelený čaj je obohacený kardamomem, skořicí, muškátovým oříškem, koriandrem a zázvorem.

Bio Rooibos Chai
Máme něco i pro notorické nespavce. Rooibos Chaiv bio kvalitě kombinuje bezkofeinovou bylinku Rooibos nazývanou také červený keř z Jižní Afriky se sladkým indickým kořením, hřebíčkem, kardamomem a skořicí. Tento čaj je známý svými zklidňujícími účinky, takže se pohodlně usaďte a vychutnejte si tuto směs bez obav bezesné noci.

Chaga Chai
Vyzkoušejte netradiční verzi z naší wellness kolekce. Zkombinovali jsme kanadskou houbu Chaga se směsí aromatických koření. My si tento čaj rádi vychutnáváme s mlékem a s medem.

Co takhle dát si chai

Příprava chai se nijak neliší od přípravy jiných čajů, pokud se nerozhodnete připravit si ho z čerstvých surovin místo použití hotové směsi. Můžete si vybrat, zda chcete přidat mléko a sladidlo dle svého výběru . Další možností je použít kombinaci mléka a vody k namáčení listků chai. Pokud máte rádi ledový čaj, jednoduše zalijte chai horkou vodou a poté přidejte led. Chai latté, ať už horké nebo studené, si získalo oblibu po celém světě. Slyšeli jste již výraz "dirty chai"? Pokud si ho v kavárně objednáte, barista vám do vašeho nápoje chai přidá shot espressa. Která verze chai je vaše oblíbená?

Pokud máte chuť na další zajímavé čajové recepty, inspirujte se s námi!

Chai sušenky Snickerdoodles

Pokud patříte mezi milovníky čajových sušenek stejně jako my, pak určitě vyzkoušejte náš recept na tradiční snickerdoodles s přídavkem kořeněného chai, který jim dodá novou a zajímavou chuť.

Chai dýňový koláč

Všichni na podzim milujeme šálek dobrého čaje s kouskem dýňového koláče, ale co kdybyste mohli kořeněnou dobrotu čaje chai zakomponovat přímo do samotného koláče?

Na závěr

Pokud jste již milovníky chai, doufáme, že jste dnes objevili novou zajímavost nebo recept, který vám pomůže oslavit mezinárodní den chai. V případě, že jste dosud chai neochutnali, věříme, že jsme vás dnes inspirovali k tomu, abyste ho co nejdříve vyzkoušeli!

Vyhledávání