DORUČENÍ NA ADRESU JIŽ OD 55 KČ

V dnešní uspěchané době, kdy hledáme způsoby, jak si užít moment klidu a odpočinku, se čaj stává pro mnohé z nás oblíbeným společníkem. Pro některé však může kofein, který se nachází v tradičním čaji, představovat problém. Naštěstí existují alternativy, jako jsou bezkofeinové čaje, které vám umožní si užít chuť čaje bez problémů s usínáním. Inspirujte se, jak si užít dlouhé letní večery s naší nabídkou čajů.

Bezkofeinový čaj x Čaj bez kofeinu

Všechny čaje, pocházející z rostliny Camellia Sinensis, obsahují přirozeně kofein. Tato látka plní roli jednoho z mnoha obranných mechanismů, které nám pomáhají zvládnout náročný pracovní týden. I když je v čajových lístcích více kofeinu na kilogram než v kávě, nemusíme se obávat předávkování. Je totiž málo pravděpodobné, že bychom dokázali vypít najednou až kilogram čaje. Běžně konzumované množství čaje je mnohem menší. Faktem je, že bychom museli vypít tři šálky čaje, aby obsahovaly stejné množství kofeinu jako jeden šálek kávy.

Zajímavým faktem je, že různé části čajových listů nesou různé množství kofeinu. Nejvíce kofeinu se nachází v malých pupenech čajovníku. Zelený čaj obsahuje o něco méně kofeinu než tyto pupeny, zatímco černý čaj má ještě nižší obsah. Při přípravě černého čaje se čajové lístky louhují déle než u zeleného, což tuto záležitost poněkud komplikuje. Proces dekofeinace má za následek téměř úplné odstranění kofeinu z čajových lístků.

Je však důležité si uvědomit, že nápoje označované jako "čaje" bez kofeinu ve skutečnosti nejsou pravými čaji, ale směsí bylin, květin, koření a sušeného ovoce. Pokud je takový nápoj složen pouze z jednoho druhu, jako například máta, říkáme mu tisana, aby bylo jasné, že se nejedná o tradiční čaj z čajovníku.

Metoda dekofeinizace čaje oxidem uhličitým (CO2)

Metoda dekofeinizace čaje pomocí oxidu uhličitého (CO2) je sofistikovaný způsob, jak odstranit kofein z čajových listů, aniž by se narušila jejich chuťová kvalita. Tento postup využívá CO2 při vysokém tlaku a teplotě. Oxid uhličitý se při těchto podmínkách chová jako tekuté rozpouštědlo, které přitahuje kofein a odstraňuje ho z čaje. Díky tomu zůstávají aroma a chutě čaje nedotčené. Tato metoda spojuje technologický pokrok s ochranou chuti a kvality čaje, umožňuje nám užívat si čajového zážitku bez nadměrného kofeinu.

Metoda dekofeinizace ethylacetátem

Metoda dekofeinizace pomocí ethylacetátu je způsob, jakým se odstraňuje kofein z čaje obsaženého v našich čajových sáčcích. V tomto procesu se kofein váže na molekuly ethylacetátu, které jsou následně odstraněny. Naši zákazníci tuto metodu u našich čajových sáčků upřednostňují.

Pro tvrdá kávová zrna existují další dvě metody dekofeinace, které však nejsou vhodné pro křehké čajové lístky. Jedná se o metodu dekofeinizace pomocí zpracování vody, známou také jako "švýcarská vodní metoda", a metoda dekofeinizace pomocí metylenchloridu.

Mnozí milovníci čaje věří, že když si namočí svůj oblíbený čaj s kofeinem, vylijí vodu a pak ho znovu namočí, sníží se množství kofeinu v šálku. Bohužel je to trochu stará pohádka. Studie ukazují, že čaj vylučuje kofein přibližně 8 minut. Tento způsob se nedoporučuje, protože se tím zředí chuť čaje.

Bez ohledu na to, z jakého důvodu pijete čaj bez kofeinu, ať už je to nařízení lékaře nebo nespavost, u společnosti Harney & Sons najdete čaje, které si zamilujete.

Vyhledávání