DORUČENÍ NA ADRESU JIŽ OD 55 KČ

Od sběraček a pěstitelek až po baristky a pražičky. Ženy se podílejí na všech fázích dodavatelského řetězce kávy. Jejich role je nepostradatelná, přesto však stále čelí výzvám a nerovnostem, které brání jejich potenciálu, blahobytu a rozvoji. Jakým největším výzvám čelí ženy v kávovém průmyslu? A jak se my v La Bohème Café snažíme tyto kávové hrdinky podporovat?

Bohužel stále existuje genderová informační propast, nemáme dostatek údajů a je obtížné najít podpůrná fakta.

Ženy se ve velké míře podílejí na polních pracích, sklizni a třídění, tedy na manuální práci nezbytné k produkci kávy. Méně jsou pak zastoupeny v obchodování a exportu. Nemají žádné rozhodovací pravomoce a fungují tedy čistě jako dělnice na plantážích. Důvodem těchto skutečností je to, že vlastnictví půdy je historicky, kulturně i právně mnohem přístupnější mužům než ženám. A muži tak obvykle mají i větší podíl na zisku. Ženy ale nesou "dvojí břemeno", protože vedle práce na farmě mají odpovědnost za výchovu dětí a péči o domácnost.

Bohužel stále existuje genderová informační propast, nemáme dostatek údajů a je obtížné najít podpůrná fakta. Při vyhodnocování jakýchkoliv dat musíme brát v úvahu například skutečnost, že práce žen, sexuální diskriminace a obtěžování jsou často nedostatečně hlášeny. 

To však neznamená, že bychom měli tento problém ignorovat.

Proto v La Bohème Café vždy hledíme na faktory jako jsou férové podmínky pro všechny na farmě.

Představujeme vám kávové hrdinky, které nás inspirují a motivují.

Jacqueline Sabina Morales de Ovalle

Jacqueline je vedoucí oddělení kvality kontroly v rodinné společnosti našeho dlouhodobého partnera a jejího manžela Renarda Ovalle, který patří mezi nejznámější guatemalské producenty. Jacqueline je známá především díky svým vytříbeným senzorickým schopnostem jako certifikovaný Q-Grader, které hrají velkou roli při definování profilů a vlastností každé kávy z jejich farem. Její dovednosti jsou proto nedílnou součástí jejich produkce. Byla po ní pojmenována i několik lotů na počest její vášně ke kávě a odborných znalostí.

*Charles na cuppingu pod vedením Jacqueline v Guatemale 

Super mujeres 

V La Bohème Café jsme se vždy s nadšením zapojovali do různých podpůrných akcí a možnost zúčastnit se aukce Super Mujeres - Nicaragua Specialty Private Collection Auction 2022 byla skvělou příležitostí, jak podpořit ženy v místním kávovém průmyslu. Aukce má za cíl zdůraznit, že ženy producentky jsou opravdové super ženy, které se podílejí nejen na zlepšení kvality kávy, ale přispívají k budování takové společnost, kde jsou si ženy a muži rovni i za hranicemi kávového průmyslu. A díky tomu, že jsme se během pandemie COVID-19 stali jedním z Global Coffee center, můžeme porotcovat soutěže, kterých se účastnily kávy i těchto producentek přímo v naší laboratoři v Praze. A toho se samozřejmě ujaly naše superženy z La Bohème Café!

Měli jsme také možnost promluvit si se dvěmi z pěstitelek o problémech a výzvách, kterým čelí, a pogratulovat jim k vysokému hodnocení jejich káv. Byli jsme zaskočeni, když nám výherkyně 3. místa vyprávěla, jak musela pracovat na plantážích až do 8. měsíce těhotenství, protože její manžel měl v té době vážné zdravotní problémy.

Tomu říkáme odhodlání!

Celý rozhovor najdete na našem Instagramu.

Ženy v La Bohème Café

A samozřejmě nesmíme zapomenout na naše holky z pražírny, které se starají o to, aby byla káva pražená tak, aby v ní vynikalo to nejlepší a aby byly vaše balíčky připraveny včas k odeslání!

Vyhledávání