DORUČENÍ NA ADRESU JIŽ OD 55 KČ

V La Bohème Café máme přísná kritéria, podle kterých vybíráme partnery. A právě farma La Bolsa je toho nejlepším příkladem. Naše cesty se zkřížily v roce 2014, kdy se Charles poprvé setkal se současným majitelem Renardem Ovalle Videsem. Rodinná tradice, výjimečná kvalita, úcta k přírodě a silná komunita byly přesně ty aspekty, proč jsme zahájili spolupráci. Co dělá tuto farmu unikátní? A čím vším musel náš kontrolor kvality Jake projít, aby se tam mohl podívat?

Příběh farmy

V současné době je farma pod vedením Renarda Ovalle Videse, kterému se také přezdívá Nayo. Byl to jeho děda, talentovaný lékař a podnikatel, který založil farmu La Bolsa v regionu Huehuetenango v roce 1958 a na tehdy lesem pokrytém pozemku začal pěstovat kávy odrůd Bourbon a Caturra. 

A tak, zatímco jako lékař plnil své poslání, navštěvoval své pacienty po celém regionu a stal se dokonce ředitelem Národní nemocnice v Huehuetenangu, stalo se pěstování kávy jeho skutečnou vášní. Jeho humanitární smyšlení přesáhlo produkci kávy a v roce 1980 založil na farmě školu, která funguje dodnes. O čtyři roky později byl národním sdružením pro kávu ANACAFÉ jmenován "Významným pěstitelem kávy".

"Jsme společnost s hlubokým smyslem pro tradici a talentem pro inovace, přesnost a kvalitu."

Farma leží v regionu Huehuetenango (čti vej-vej-tenango), který se nachází v západní části Guatemalské vysočiny na hranicích s Mexikem. Díky nadmořské výšce a rozmanitému mikroklimatu této hornaté oblasti je káva původem odtud celosvětově známá pro svou jasnou a svěží aciditu. 

Filozofie Renarda a jeho komunity je nám velice blízká a splňuje naše přísná kritéria pro spolupráci. Proto můžeme zaručit, že nabízíme nejen skutečně dobrou kávu, ale také jistotu, že pochází z férového prostředí.

Která kritéria jsou pro nás v La Bohème nejdůležitější?

"Cestování na kávové farmy zní celkem romanticky, ale jen do chvíle, než se na jednu z nich vydáte."

S čímž naprosto může souhlasit náš kontrolor kvality Jacob, který měl možnost farmu navštívit. Do oblasti Huehuetenango je obecně obtížné se dostat, zejména v sezóně dešťů, které představují vysoké riziko sesuvů půdy. A tak nezbývalo nic jiného, než využít letecké dopravy. Let byl naplánován v 6 ráno a Jacob se navzdory varování před místními gangy vyrazil v 5:30 na letiště pěšky. Když spatřil neudržovaný hangár, najednou si nebyl svým rozhodnutím zcela tak jistý. Pak přišel další menší šok, když byl požádán, aby se na místě zvážil. Stručné vysvětlení: náš Jacob nepatří k drobečkům, a tak ani nesplňoval rozměry průměrného Guatemalce. Musel tak platit cestu za dva.

Když dorazili na farmu, nemohl uvěřit vlastním očím. Připadal si jako na úplně jiné planetě nebo v jedné ze scén filmu Avatar.

Vidět producenty, jak získávají ocenění za svou kávu, jak moc to pro ně znamená a sdílet tu radost s nimi.

Farmu navštívil bohužel až po sklizni, neměl proto příležitost se setkat se sběrači. Na druhou stranu měl tým La Bohème Café možnost ochutnat tu nejčerstvější sklizeň v centrále rodiny Vides v Guatemala City!

Největším zážitkem z celé cesty pro něj byla návštěva farmy a účast v mezinárodní porotě soutěže One of a Kind. Vidět producenty, jak získávají ocenění za svou kávu, jak moc to pro ně znamená a sdílet tu radost s nimi.

nahlédnout
prohlédnout
KOUPIT

Vyhledávání