DORUČENÍ NA ADRESU JIŽ OD 55 KČ

Co je Cup of Excellence

Kávová olympiáda nebo kávový Oscar – tak se někdy označuje prestižní soutěž Cup of Excellence. Jak vlastně probíhá a kde se takové kávy dají ochutnat?

Cup of Excellence (CoE) je série soutěží pořádaná organizací Alliance for Coffee Excellence, která již desítky let podporuje vzdělávání a rozvoj pěstitelů kávy. Soutěže se konají v jednotlivých zemích a poprvé se uskutečnily v roce 1999 v Brazílii. CoE je nejen prestižní soutěží, ale také oceněním pro farmáře, jejichž píle vedla k produkci kávových zrn skutečně jedinečné kvality. Vítěznému farmáři tak tato soutěž přináší nejen finanční jistotu, protože káva se pak prodává v globálních online aukcích za prémiové ceny, ale také motivaci a prestiž jeho farmě.

Cup Of Exellence

Jak soutěž probíhá?

Pěstitelé z celé země přihlásí své nejlepší loty nebo mikroloty*.  Z obrovského množství předložených káv vybere vyškolená porota přibližně 60 nejlepších, které postoupí do dalšího kola. Poté jsou vzorky hodnoceny prostřednictvím slepých senzorických testů, které zkoumají aroma, aciditu, dochuť, sladkost, hořkost a tělo. Každému vzorku je přiděleno číslo, které zná pouze externí auditor.  Ať už je vzorek hodnocen národní porotou, složenou z přibližně 10 kvalifikovaných porotců ze země původu, nebo následně mezinárodní porotou 20-25 zkušených porotců z celého světa, je po celou dobu soutěže hodnocena jednotlivými členy anonymně. Po skončení soutěže se pak 30 nejlepších káv prodává v aukcích a ceny mohou vyšplhat do astronomických hodnot. Například jedna libra (přibližně 0,5 kg) vítězného zrna ze soutěže Cup of Excellence 2020 v Etiopii stála 185 USD. Neuvěřitelné.

Mikroloty jsou speciální partie kávy vybrané pro jejich vysokou kvalitu a jedinečný chuťový profil. Mikroloty se obvykle nacházejí na větších farmách nebo pozemcích, kde se pěstují v omezeném množství a sbírají se a zpracovávají zcela odděleně od ostatních partií na farmě.

Mikroloty

Jsou dopady CoE dlouhodobé?

Jakmile se farmě poštěstí umístit se mezi nejlepšími nebo dokonce zvítězit, bude se obvykle i nadále objevovat na vyšších příčkách soutěže. Právě díky vyšším ziskům pak producenti mohou investovat do lepšího vybavení, školení pracovníků a celkové modernizace farmy. Což samozřejmě vede k lepší kvalitě kávy a mají tak možnost se do soutěže znovu přihlásit.

Pražírna La Bohème Café je oficiálním členem mezinárodní poroty CoE

Charles Fleer, kávový průkopník a zakladatel La Bohème Café, zasvětil svůj život zlepšování kvality kávy v celosvětovém měřítku. Již několik let je váženým členem mezinárodní poroty a během pandemie se naše laboratoř stala jedním z Global Coffee center, abychom mohli porotcovat soutěž přímo z Prahy.

Kterých ročníků soutěže CoE se tým La Bohème Café zúčastnil? 

 

 

Vyplatí se za kávu s označením CoE připlatit?

Věci se mají takto: tyto kávy mohou být opravdu drahé. Ale stojí to za to. Zde jsou důvody, proč byste si takovou kávu měli alespoň jednou pořídit: 
  • Chcete potěšit skutečného kávomila. Kávy Cup of Excellence jsou vynikajícími dárky a nadšenci do kávy takový dárek určitě ocení. 

  • Pro skvělý zážitek. Darujte své návštěvě kávový zážitek a ukažte jim, že káva není “jen kafe”.

  • Přijďte do naší kavárny na ochutnávku! Pokud stále váháte, ochutnávka vás přesvědčí. Jsme rádi, že máme možnost tyto výjimečné kávy nabídnout k ochutnání v naší kavárně v Sázavské ulici anebo k zakoupení na našem eshopu.

Zanechte komentář (všechna pole jsou povinná)

Komentáře budou před zobrazením schváleny.

Vyhledávání